Speciale schepen
Oorlogsschepen

Marineschepen 
 De Koninklijke Marine is al sinds jaar en dag betrokken bij SAIL Amsterdam. Vele marineschepen hebben de verschillende edities van SAIL aangedaan en ook in 2015 zal de Marine weer vertegenwoordigd zijn.

De marine beschikt over twee Multipurposefregatten (M-fregatten). M-fregatten zijn inzetbaar voor oppervlakte-oorlogsvoering en onderzeeboot-bestrijding. Ook kunnen zij voorzien in eigen luchtverdediging. Door hun specifieke rompvorm behouden ze zelfs bij zware zeegang hun snelheid.


Fregat
De Koninklijke Marine beschikt over twee amfibische transportschepen, de Zr. Ms. Rotterdam en Zr. Ms. Johan de Witt. Een amfibische transportschip wordt meestal een Landing Platform Dock (LPD) genoemd.
Geen haven nodig...
Een LPD kan personeel en goederen aan land brengen zonder haven. De achterzijde van het schip kan tot 4 meter zakken. Zo stroomt water het dok van het schip binnen en kunnen de landingsvaartuigen waarover het schip beschikt uitvaren. Verder heeft een LPD genoeg ruimte op het helikopterdek om twee helikopters tegelijk te laten landen.

Mijnenjagers


Mijnenjagers
De hoofdtaak van de mijnenjagers is  ervoor te zorgen dat de zee, de kustwateren en de havenmondingen vrij blijven van mijnen. Daarnaast beschermen ze maritieme eenheden in een mijngevaarlijk gebied door het uitvoeren van specifieke mijnenbestrijdingsoperaties.

Het allernieuwste schip van de Koninklijke Marine is het Joint Support Ship. Met haar 204.7 meter is zij het allergrootste marineschip ooit.
Het Joint Support Ship wordt gebouwd zodat de Nederlandse krijgsmacht operaties buiten de landsgrenzen ook in de toekomst goed kan blijven uitvoeren.
Het Joint Support Ship vervangt twee bevoorradingsschepen: Hr. Ms. Zuiderkruis die in 2012 is afgestoten en Zr. Ms. Amsterdam die in 2014 uit dienst wordt gesteld. Het JSS is echter niet alleen ontworpen als bevoorrader, maar ook als logistiek ondersteuningsschip. Het Joint Support Ship krijgt de naam Zr. Ms. Karel Doorman.


Zr. Ms. Rotterdam (L800)
  Bemanningsleden 130 Geëmbarkeerde  eenheden 604 Waterverplaatsing 12.750 t Grootste lengte 166 m Grootste breedte 27 m Diepgang 6 m Motoren en voortstuwing 4 elektromotoren en 4 Stork Wärtsilä motoren, totaal 21.000 pk Snelheid 21 knopen Bewapening Mitrailleurs .50 mm, 2 x Goalkeeper 30mm Sensoren Navigatieradars voor oppervlaktedoelen en navigatie, radar-interceptiesysteem, chaff voor radarmisleiding, torpedo- misleidingssysteem Helikopters 6 NH90-, Cougar, Chinook- of Sea King-helikopters Materieel voor embarkatie en debarkatie 4 landingsvaartuigen


 

now  vistor(s)